Slik foregår en MR-undersøkelse

MR-maskinen består av en kraftig magnet, en radiosender, en radiomottaker og en datamaskin. Under undersøkelsen ligger du i ro i en «tunnel». En kraftig magnet lager et magnetfelt som omgir deg og radiobølger sendes mot området som skal undersøkes. Signalene sendes tilbake til en datamaskin som omgjør disse til bilder. Enkle undersøkelser tar 10 – 20 minutter.

Under undersøkelsen ligger du i ro i en «tunnel». En kraftig magnet lager et magnetfelt som omgir deg og radiobølger sendes mot området som skal undersøkes. Signalene sendes tilbake til en datamaskin som omgjør disse til bilder. Enkle undersøkelser tar 10 – 20 minutter.

Enkelte pasienter er nervøse før undersøkelsen, men i de aller fleste tilfeller forløper undersøkelsen uten problemer. Maskinen er åpen i begge ender og godt opplyst. Du har kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem under hele undersøkelsen, og en knapp i hånden kan benyttes for å tilkalle personalet.

Timebestilling

For å få utført en radiologisk undersøkelse må du ha henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. Alle henvisninger kan brukes, selv om det ikke står "Evidia" på den. Vi har offentlig avtale der du kun betaler egenandel for undersøkelsen, men du kan også velge å betale for undersøkelsen privat hvis du ønsker time raskt. Ring vårt kundesenter på 22 43 43 43, så hjelper vi deg!

 

Forberedelser

Under MR-undersøkelsen kommer du i kontakt med et kraftig magnetfelt. Derfor kan du ikke ta en MR-undersøkelse hvis du har pacemaker, har høreapparat i mellomøret eller metallklips festet til blodårer i hjernen etter operasjon for hjerneblødning. Vi gjør heller ikke MR-undersøkelse på gravide. Implanterte medikamentpumper, nervestimulatorer eller metallsplint f.eks. i øyeregionen kan også forhindre deg fra å ta en MR-undersøkelse.

Høreapparat, tannproteser, smykker, piercing, hårspenner, parykk og lignende må fjernes før undersøkelsen. Visse typer kosmetikk inneholder metallbiter som kan gi ubehag ved undersøkelsen, for eksempel noen typer mascara. Derfor anbefaler vi at du ikke bruker sminke under undersøkelsen.

Vi anbefaler at du har på deg løstsittende, behagelige klær. Det er viktig at klærne ikke har metallkomponenter på seg, slik som glidelås.

Ved noen undersøkelser må du faste i forkant. Dette blir du informert om på forhånd.

Kontrastvæske

Skal du til MR-undersøkelse med kontrastvæske, får du beskjed om dette i innkallingen. Ved nedsatt nyrefunksjon, høyt blodtrykk, hjertesvikt, diabetes og høy alder ønsker vi svar på en blodprøve (kreatinin og GFR) som forteller om nyrene fungerer normalt eller ikke. Blodprøven kas tas hos oss eller hos fastlegen din. Ved kontrastinjeksjon må pasienten vente på avdelingen i ca. 30 minutter etter undersøkelsen.

Bivirkninger av kontrastvæske

Kontrastvæske kan hos noen gi forbigående bivirkninger. De aller fleste av disse er lette og går fort over uten noen behandling. En sjelden gang kan bivirkningene være mer alvorlige, da følges prosedyrer for behandling av disse.

Svar 

Svartid varier ut fra behandlingssted og type undersøkelse. Svarene blir sendt til den som sendte henvisningen, og det vil kun være en beskrivelse av bildene.

Trenger du en utskrift av bildene kan du henvende deg i resepsjonen.

Pris 

Prisen for MR-undersøkelse avhenger av hvilke deler av kroppen som skal undersøkes. Skal du ha refusjon fra det offentlige, betaler du kun egenandel.

Ventetid 

Evidia har både et offentlig og privat MR-tilbud. Velger du å betale for undersøkelsen privat kan du ofte få time på dagen, eller innen 48 timer. 

Vi har avtale med alle regionale helseforetak i Norge. Ventetiden varierer ut i fra behandlingssted og hva du skal ta MR av.