– Grunnen til at folk gruer seg, er nok en kombinasjon av ubehag av å ligge trangt, engstelsen for selve undersøkelsen, og kanskje også for resultatet, tror Knut Korsbrekke.

Han er kvalitetsansvarlig og overlege på Aleris Røntgen, og har lang erfaring med å møte MR-pasienter.

Korsbrekke understreker at det overhodet ikke er farlig å ta MR, men har full forståelse for at det både kan virke og være litt ubehagelig.

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Heldigvis har vi veldig flinke radiografer her hos oss, som ivaretar pasientene på en veldig god måte. Jeg oppfordrer alle som gruer seg til å informere oss om dette, og så tilrettelegger vi så godt vi kan og gjør det beste ut av det.

Hør på favorittmusikken din

Et av de viktigste botemidlene for frykten, er ifølge Knut Korsbrekke god informasjon.

– Vi har god erfaring med å gi grundig informasjon om hvordan undersøkelsen kommer til å foregå i forkant. Det har en beroligende effekt på de aller fleste.

Utover det å informere godt, har radiografene hos Evidia flere ess i ermet for å gjøre opplevelsen litt mer behagelig for dem som gruer seg.

Du kan for eksempel få ha med seg kjæresten eller en venn inn i MR-rommet, eller høre på favorittmusikken din under hele seansen.

Vil du isteden ha ørepropper og en sovemaske over øynene, er det selvfølgelig mulig.

– Vi kan også legge inn noen korte pauser underveis. Du har hele tiden kontakt med radiografen som sitter bak veggen, og alle får en knapp i hånda om de kan trykke på hvis de synes det blir ille, forteller Korsbrekke.

Ingen skam å snu

Korsbrekke møter daglig pasienter som gruer seg til å ta MR, men forteller at det bare er mellom 1 og 2 prosent som faktisk får problemer med å gjennomføre. – For de aller fleste går det helt fint, beroliger han.

Ved mange Evidia-avdelinger har vi dessuten MR-maskiner med kortere tunell og ekstra bred åpning (70 cm), som er et godt alternativ for dem som ikke vil ligge trangt.

– Det er også greit å huske på at MR-undersøkelsen i mange tilfeller kan gjøres med hodet og nakken utenfor maskinen, påpeker overlege Korsbrekke.

Han erfarer at de aller fleste synes det går overraskende fint å ta MR, selv om de har gruet seg på forhånd.

Men dersom det ikke skulle gjøre det, er det heller ingenting å skamme seg over.

– Det hender en sjelden gang at pasienten ikke takler det, og da utsetter vi undersøkelsen. Da er det kanskje fort gjort å føle seg litt ussel, men det skal man absolutt ikke gjøre. Det er ikke noe problem for oss i det hele tatt! Da gjør vi bare et nytt forsøk senere, når pasienten er bedre forberedt.

Beroligende hjelpemidler

Korsbrekke anbefaler dem som sliter med klaustrofobi, eller som har erfart at de ikke klarte å gjennomføre MR-undersøkelsen, til å ta en prat med en lege for eventuelt å få skrevet ut noe beroligende medikamenter som de kan ta i forkant. Det er det nemlig noen som kan ha nytte av.

– I noen tilfeller kan det også være et alternativ å gjøre en CT-undersøkelse isteden. Den gjennomføres i en bredere tunnel og tar bare en brøkdel av tiden. Hvorvidt dette er mulig avhenger av problemstillingen, men hvis det for eksempel er snakk om prolaps, svulst eller utredning av bryst og bukhule, kan CT absolutt være tilstrekkelig, forteller Korsbrekke.

– Har du noen øvrige råd til dem som skal ta MR?

– Mange har sikkert hørt historier om lange og trange tunneler, men dagens MR-maskiner er betydelig kortere og mer romslige. Undersøkelsen foregår i lyse, moderne lokaler, og alle som kommer til oss vil få den informasjonen og støtten de trenger.