Hvorfor ta MR av bekkenet?

MR-undersøkelse gir et svært godt bilde av musklene og skjelettsystemet i bekkenet. Dersom du har smerter eller skader i bekken eller hofte, kan det være aktuelt å ta en MR-undersøkelse. Dette gjelder spesielt dersom smertene har vedvart over tid.

MR av bekken og hofter vil ofte kunne finne årsaken til plagene, selv der diagnosen fortsatt er usikker etter vanlig røntgen eller CT.

Vanlige årsaker til smerter i bekken og hofteledd

  • Slitasjegikt i hoftene (coxartrose)
  • Betennelsetilstander i hofteleddene og i bekkenleddene
  • Stressreaksjon og andre forandringer i benmarg
  • Senebetennelser
  • Slimposebetennelse i hofteregionene 

MR av bekken og coxartrose

Coxartrose eller hofteartrose er den vanligste formen for slitasjegikt. Artrose eller slitasjegikt er en sykdomstilstand hvor brusken i leddene, den glatte hinnen på overflaten av knoklene som sikrer bevegelighet i leddene, gradvis blir brutt ned.

Vanlige symptomer er smerter i lysken og lår som oppstår ved aktivitet, for eksempel når du går. Ved utpreget slitasje kan man også oppleve smerter i hofteledd om natten.

Med en MR-undersøkelse vil vi kunne påvise slitasjegikten tidlig.

MR av bekken og endometriose

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren. Endometriose gir ofte symptomer som sterke menstruasjonssmerter, kraftige blødninger, samt smerter ved eggløsning og før menstruasjon.

Etter en gynekologisk undersøkelse, kan det være aktuelt å ta ulike bildeundersøkelser som MR, for å påvise eller utelukke endometriosevev. En MR-undersøkelse kan påvise endometrioseknuter fra 3-5 mm størrelse.

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av bekken og hofter?

MR-undersøkelse av bekken/hofte tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

MR av bekken og hofte og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.