Hvorfor ta MR av hånd og håndledd?

MR av hånd og håndledd kan være en nyttig undersøkelse ved mistanke om brudd på båtbeinet (scafoid/os naviculare), ved utredning av leddbetennelse (artritt) og slitasjegikt (artrose) i håndroten (carpus).

MR er som regel ikke den første undersøkelsen ved utredning av smerter i hånd og håndledd. Vanligvis undersøker vi først med røntgen og i noen tilfeller CT. Dersom det er mistanke om brudd, uten at vanlig røntgen har funnet noe, vil MR eller CT kunne bidra til å gi en sikker diagnose.

Det er viktig å oppdage brudd i båtbeinet i tide. En forsinket diagnose kan forårsake manglende tilheling av bruddet. Dette vil gi vedvarende smerter og fare for utvikling av sliteasjegikt i håndleddet.

MR er også nyttig ved utredning av skader på bløtdelene i håndleddsregionen, for eksempel av sideligamenter og sener, noe som ikke er mulig med vanlig røntgen. MR vil i tillegg kunne påvise slitasjegikt og betennelsetilstander i håndleddet tidligere enn ved vanlig røntgen.

Vanlige symptomer på håndleddsbrudd

  • Smerter, varme og hevelse i håndleddet
  • Ømhet når man kjenner på håndleddet
  • Blødning i huden ved håndleddet
  • Feilstilling (håndleddet kan få en unormal vinkel som følge av bruddet)
  • Nedsatt funksjon i hånden og håndleddet

Håndleddet er kroppsdelen det er vanligst å få brudd i, og det er ofte forårsaket av fall på utstrakt hånd. Den vanligste typen (ca. 90 prosent) er Colles brudd, der spolebeinet brekkes og det ytterste bruddstykket er skjøvet opp mot håndryggssiden. Brudd i båtbeinet gir ofte vedvarende smerter på tommel-siden av håndroten, men ellers lite lokalsymptomer.

Hvordan utføres MR av hånd og håndledd?

MR av hånd og håndledd kan utføres med kontrast. Det avgjøres av røntgenlegen i hvert tilfelle.

MR-maskiner ser litt ut som store vaskemaskiner som er åpne i begge ender. De er godt opplyste, og du vil under hele undersøkelse ha kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem.

Når du ligger inne i maskinen, tar den detaljerte bilder av kroppen din ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. Deretter måler den radiobølgene som blir utsendt fra atomkjernene i kroppen din.

Den bruker altså ikke røntgenstråler, og det er ikke påvist skader av å gjennomgå en MR.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen, som skyldes vekselvirkning mellom små og store magneter. Dersom du skulle ønske det, har alle våre avdelinger øreklokker du kan låne.

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av hånd og håndledd?

MR-undersøkelse av hånd og håndledd tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

MR av hånd og håndledd og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.