Hvorfor ta MR hjerte?

MR er blitt stadig vanligere innen utredning av pasienter med mistenkte eller påviste hjertesykdommer som hjerteinfarkt. Undersøkelsen kan blant annet fremstille arrvev etter infarkt, som gir viktig informasjon om hjertets tilstand.

MR hjerte kan påvise betennelse (myokarditt). En MR-undersøkelse av hjertet er på samme tid nyttig for å oppdage komplekse utvidelser (aneurismer) av hovedpulsåren (aorta) og rifter i hovedpulsåren (aorta disseksjon).

MR hjerte brukes også til å påvise sykdom i hjertesekken eller perikard, som kan rammes av betennelse, infeksjon og bindevevsdannelse.

Dersom du har medfødte hjertesykdommer, koronarsykdom, svekkelse av hjertemuskelen, klaffefeil, sykdommer i hjertehinnen (perikardsykdom) og svulst i og rundt hjertet kan en MR-undersøkelse være et godt valg for å kontrollere hjertet samt utrede videre.

Hva undersøker MR hjerte?

En MR-undersøkelse av hjertet kan blant annet fremstille:

  • Hvor godt hjertet trekker seg sammen
  • Hvor godt hjerteklaffene fungerer
  • Hvor godt hjertet pumper blodet ut i kretsløpene
  • Hvor fritt og raskt blodet strømmer gjennom hjertet
  • Hvor god blodforsyningen er til selve hjertemuskelen (myokard) i hvile og under stress
  • Om det er tegn til skader på hjertemuskelen
  • Om hjertet er forstørret grunnet fortykkelse av hjerteveggen eller svekkelse av hjertet

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av hjerte?

MR-undersøkelse av hjerte tar vanligvis mellom 30-45 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

MR av hjerte og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.