Når tas MR av rygg?
Mens røntgen og CT er mest vanlig når det oppstår akutte skader i ryggen, er ofte MR den beste undersøkelsen for andre, gjerne kroniske ryggproblemer.
MR fremstiller bilder av hele ryggen: ryggvirvler, mellomvirvelskiver, ryggkanalen, ryggmargen og nerver.
Nedenfor finner du noen av de vanligste indikasjonene til å utføre en MR-undersøkelse av rygg:
- Ryggsmerter med utstråling som vedvarer i flere uker
- Smerter i ryggen som vedvarer, gjerne noen måneder
- Ryggsmerter hos pasient med benskjørhet
- Ryggsmerter hos pasient med kreftdiagnose
- Ryggsmerter ved endret følsomhet eller styrke i armer eller bein
- Ryggsmerter med samtidig mistanke om infeksjon
- Ryggsmerter og revmatiske tilstander som påvirker allmenntilstanden
Funn ved MR-rygg
Et vanlig funn ved MR-rygg er degenerative forandringer, eksempelvis i korsryggen. Dette er naturlig slitasje i bein og ledd som alle mennesker får når vi blir eldre. Noen mennesker får riktignok mer slik slitasje tidligere i livet enn andre, og for noen vil også store degenerative forandringer i ryggen kunne lede til smerte.
Det er også vanlig å avdekke prolaps eller skiveutbukninger ved MR. Dette er små lekkasjer i bruskskivene mellom virvlene. Disse kan være svært smertefulle, men er ikke farlige.
Vanlige symptomer på prolaps i ryggen
- Ryggsmerter, eventuelt med utstråling (isjias). Smertene kan oppleves som gradvis utviklende, verkende smerter, eller man kan oppleve akutte, skarpe og stikkende ryggsmerter. Ofte er det vondt både å gå og sitte, mens smertene lindres noe av å legge seg ned. Typisk stråler smertene nedover låret og noen ganger mot foten.
- Lammelse og muskelsvakhet. Man kan oppleve nummenhet og redusert følelsesevne i deler av beina.
Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av ryggen?
MR-undersøkelse av ryggen tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.
MR av rygg og klaustrofobi
Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.
Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.