Hvorfor ta MR av skulderen?

Det er ikke unormalt å ha smerter i skulderen, og stort sett består behandlingen av avlasting, opptrening, smertestillende medisiner og eventuelt betennelsesdempende kortisonsprøyte. Det betyr at det ikke alltid er nødvendig med MR, selv om du opplever skuldersmerter.

En MR-undersøkelse kan likevel være nyttig ved vedvarende eller økdende smerter og funksjonsnedsetting i skulderen, spesielt dersom du vurderer å operere som følge av dine plager.

Undersøkelsen kan gi nyttig informasjon ved tranghet i skulderleddet (impingement), skade på rotator-mansjetten (rotatorcuff ruptur) og skade på leddleppen (labrum).

Vanlige årsaker til skuldersmerter

  • Betennelse i senene i rotator cuffen (tendinitt/tendinose)
  • Betennelse i slimposene omkring skulderleddet (bursitt)
  • Frozen shoulder (betennelse i leddkapselen til skulderen)
  • Slitasjegikt i skulderleddet eller leddet mellom skulderbuen og kragebeinet (AC-leddet)
  • Revmatiske sykdommer som leddgikt
  • Trange forhold mellom skulderbuen og overarmen (impingement)

MR-undersøkelse av skulderen foregår gjerne uten intravenøs kontrast (kontrast i blodårene), men gjøres noen ganger med kontrast i selve leddet.

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av skulderen?

MR-undersøkelse av skulderen tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

MR av skulder og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.