Crohns sykdom er en kronisk betennelse i mage- og tarmkanalen, som kan ramme alle deler av tarmsystemet. Betennelsen rammer oftest overgangspartiet mellom tynntarm og tykktarm.

Hvorfor ta MR av tynntarmen?

En MR-undersøkelse av tynntarmen gjøres i all hovedsak for å utrede magesmerter og mageplager som gir mistanke om Crohns sykdom.

Det kan være vanskelig å skille Crohns sykdom fra andre fordøyelseslidelser, og MR av tynntarmen kan slikt sett være nyttig dersom man er usikker på diagnosen.

På samme tid brukes MR tynntarm til oppfølgning og kontroll av pasienter med Crohns sykdom. Dette for å vurdere utbredelsen av betennelsesforandringene i tynntarmen, og for å påvise eventuelle komplikasjoner.

MR tynntarm kan også utelukke eller påvise kreft i tynntarmen, men dette er svært sjeldent. 

Vanlige indikasjoner for MR av tynntarmen 

En MR-undersøkelse av tynntarmen gjøres dersom pasienten har symptomer på Crohns sykdom eller andre betennelsetilstander i tarmen.

Undersøkelsen kan påvise områder med aktiv betennelse og områder med arrvev og innsnevringer som følge av dette.

Symptomene ved Crohns sykdom er typisk mageplager som kommer og går i perioder. Det være seg magesmerter/magekramper, diare og avføring med slim og puss. Noen opplever også blod i avføring, og ved betydelige blødninger kan man få lav blodprosent.

Forberedelser til MR tynntarm

Før MR-undersøkelsen av tynntarmen skal du faste i noen timer. Du må ikke spise de siste fem timene undersøkelsen. Du kan drikke som vanlig, men du skal unngå juice og kullsyreholdige drikker som brus, farris og lignende. Nødvendige medisiner skal tas med vann.

For å fremstille tynntarmen på bildene er det nødvendig å drikke kontrastvæske før MR-undersøkelsen. Du må derfor møte 1,5 time før undersøkelsen for å drikke denne. Du vil da få 1 liter med vann blandet med sorbitol som du skal drikke i løpet av 1 time. Dette gjør bildene som tas av tynntarmen ved MR-undersøkelsen mer nøyaktige.

I visse tilfeller kan det være nødvendig å sprøyte inn kontrast i blodårene. Ved MR av tynntarm må du derfor ta en blodprøve som evaluerer nyrefunksjonen din i forkant, og denne kan ikke være eldre enn en måned gammel. Blodprøven kan tas hos oss eller hos fastlegen din.

Når du tar MR av tynntarmen hos Evidia, vil du alltid få grundig informasjon om alt av forberedelser i forkant.

MR av tynntarm og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Evidia. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.