Slik foregår en ultralyd-undersøkelse

Pasienten ligger på en benk og får en gelé på den kroppsdel som skal undersøkes, og radiologen (røntgenlegen) fører et lydhode over det området som skal undersøkes. Undersøkelsen varer sjelden mer enn fem minutter. Pasienten må kle av seg i det aktuelle området. Når mageregionen skal undersøkes må pasienten ta av seg alt tøy på overkroppen, men bh-en kan som oftest sitte på.

Hos Evidia bruker vi ultralyd til undersøkelser som raskt og pålitelig kan gi svar på om en pasient har en sykdom eller ikke. Ofte bidrar undersøkelsen til at diagnosen stilles raskt.

Hvor lang tid tar en ultralyd-undersøkelse?

Ved ultralyd-undersøkelser sendes høyfrekvente lydbølger inn i kroppen. Ekkoet som disse sender tilbake når de møter ulike organer, omskapes til bilder som legene kan se på en skjerm. Som regel vil en undersøkelse være over i løpet av fem minutter, og legen har da fått svar på det man skulle finne ut av.

Forberedelser til ultralyd

Informasjon om forberedelser oppgis ved innkalling.

Ultralyd kan blant annet vise følgende:

  • Om det foreligger svulst
  • Om hovedpulsåren har utvidet seg
  • Om det er steiner i galleblæren eller nyrene
  • Om det er sykdom/skade i muskulatur eller forandringer i senene
  • Om det er tegn til sykdom i lymfekjertlene i halsen, eller om det er svulster i skjoldbruskkjertel eller spyttkjertler. 

Timebestilling

For å få utført en radiologisk undersøkelse må du ha henvisning fra lege, kiropraktor eller manuellterapeut. Alle henvisninger kan brukes, selv om det ikke står "Evidia" på den. Vi har offentlig avtale der du kun betaler egenandel for undersøkelsen, men du kan også velge å betale for undersøkelsen privat hvis du ønsker time raskt. Ring vårt kundesenter på 22 43 43 43, så hjelper vi deg!

 

Svar 

Svartid varier ut fra behandlingssted og type undersøkelse. Svarene blir sendt til den som sendte henvisningen, og det vil kun være en beskrivelse av bildene.

Trenger du en utskrift av bildene kan du henvende deg i resepsjonen.

Pris 

Prisen for en ultralyd-undersøkelse avhenger av hvilke deler av kroppen som skal undersøkes. Skal du ha refusjon fra det offentlige, betaler du kun egenandel.

Ventetid 

Evidia har både et offentlig og privat ultralyd-tilbud. Velger du å betale for undersøkelsen privat kan du ofte få time på dagen, eller innen 48 timer. 

Vi har avtale med alle regionale helseforetak i Norge. Ventetiden varierer ut i fra behandlingssted og hva du skal ta ultralyd av.